Om

Våra barnbarn – min resa med livets efterrätt.

Blogga – jag ?  Daniel , min bonusgrabb, föreslog det när vi kom hem från vår resa ”down under” och jag skrivit dagbok och lagt ut på den hemsida som Daniel, på eget initiativ, försett oss med. Skriva om vad – blev nästa tanke. Men den behövde jag inte ägna speciellt lång tid åt. Just nu kretsar tankar, gärningar mycket kring denna som så träffande beskrivits som ”livets efterrätt”.

Jag/vi har just nu 5 med en 6:e på väg i april. Jag och Gilla (min fru Gunilla) har just nu en, allt annat överskuggande, prioritet – barnbarnen. Ibland hör man någon ”överraskat” säga – ”Ni 40-talister blir ju som tokiga när ni får barnbarn!”, varpå jag lugnt svarar – ”Ja”.

Vi säger ofta – ”gjorde vi så här med våra egna barn, som vi ju ändå är ganska nöjda med ?” Självklart inte. Vi hade inte heller den tid som dagens, ofta stressade, föräldrar kämpar för att få till. Vi skulle också hinna med dåtidens måsten i hem och jobb.

Idag när barnbarnen är hos oss, är det som att vara på dagis. All tid, nästan i alla fall, ägnas åt dessa guldklimpar. Lite matlagning måste vi ju trots allt hinna med och en och annan tvättmaskin behöver matas, numera ofta med benäget bistånd från Isabell.

Vilka är då dessa guldkorn i tillvaron just nu:

William (8  år i maj) och Olle (4 år i juni) – Min äldsta dotter, Anna gift med Magnus och bor i Göteborg, är föräldrar. Gustav (5 år i februari) och Isabell (2 år i maj) – Gillas äldste son Daniel, gift med Maria och bor i Vallentuna, är här föräldrar, Gillas yngste son, Johan, är förlovad med Gabriella , som hade Oliver (8 år i juni) från tidigare förhållande med sig och som nu väntar ”Lingon” (Olivers namn på bebisen) i april. Dessutom har jag dottern Emma som är gudmor till Olle och Isabell och en favorit lekmoster/faster till alla.

Vi har bara 40-talister i bekantskapskretsen och där talas det mycket om barnbarn när vi träffas. Naturligtvis börjar vi artigt med att fråga hur  föräldrar, som fortfarande är i livet, mår, men snart glider samtalet in på ”det viktigaste” just nu och något drömskt lyser i allas ögon. Det är Ebba, Fred, Bonnie, Alice, Olive, Kalle, Emily mfl. Namnen surrar i luften och uttryck som – ”Ni skulle ha sett…….” , ”och då sa…….” är legio. Kul är det att se och höra allas engagemang.

Att barn är receptiva och lär sig, ser och kommer ihåg mycket, mycket mer och bättre än vi 40-talister, får man ju ofta exempel på. Kontokortet som kördes fram och tillbaka, som i en kortläsare, av Fred 2 år, Mobiltelefonen, leksak eller riktig, sätts alltid till örat och där snackas det. Det finns säkert otaliga exempel på  hur läraktiga våra ”underbarn” är.

Exemplen på kommentarer från dom är också oräkneliga och jag kommer bara ihåg några få, ofta berättade. Men William sa till Anna, när han hade börjat kissa själv och toaletten var kissad runt om men mycket  lite i toan: ”Snoppen blev alldeles vild”. Eller Gustavs kommentar om värmen i Daniels bil: ”Det är skitvarmt i bilen !”, varpå Maria vänder sig om och upprörd frågar – ”vem säger så ?” Gustav svarar helt lugn – ”farmor”. Han hade då åkt i Gillas lilla Seat (som ej har A/C) och när  hon i ett obetänksamt ögonblick sagt just detta. När Gilla berättade detta för en f.d arbetskamrat sa hon-”Du skulle ha hört Isak, när han kom hem från 1 vecka hos morfar (som är känd för att svära som en borstbindare) och jag säger – titta Isak en skata – varpå han svarar –” ja dj-ar, har du sett på f-n”.  Nog är dom receptiva alltid !!

Ett annat kul exempel på vad som just nu kretsar i 40-talisters (de som har barnbarn, alltså) hjärnor, fick jag förra säsongen på golfbanan. Jag och Gilla hade sällskap med två jämnåriga spelare och det snackades mycket barnbarn förståss, men när vi fikade efter 9 hål träffade vårt sällskap 2 andra jämnåriga spelare som de kände. Vad snackade dom om – ja inte var det om hur dagens spel fungerade, hur de första 9  hålen gått – nej barnbarn och simskola var just då det viktigaste. !

Tanken är nu att jag fortlöpande skall skriva om det som händer mina/våra barnbarn, medan jag fortfarande kommer ihåg !

3 kommentarer

 1. Johan Lindstedt

  Hej!

  En gissning :) Son till Bertil Lindstedt? är själv barnbarn till Ove.

  Med vänlig hälsning

  Johan

 2. Ulf Lindstedt

  Hej Anders!
  Ja, det är ju ett tag sedan vi talades vid och tiden går ju inte långsammare med åren…För ett tag sedan rensade jag på vinden och hittade då en låda med gamla super åttafilmer.De har tillhört Gurli och via Ove har de hamnat här och blivit liggandes.Där fanns en film där det stod ”Lindstedt”på och denna lämnade jag in och fick överförd på ett usb-minne .Jag trodde att det var Oves familj det handlade om, men det var ju fler än han som hette det… Det visade sig att det var Bertils(din)familj som firar jul, någon gång i slutet av 60-talet.Jag kan väl försöka maila över den till dig om du skickar mig din mailadress?
  MVH
  Ulf Lindstedt
  ulf.lindstedt@sportmed.se

  1. Anders

   Hej
   Kul. Gör gärna det !

   till: alindstedt49@gmail.com
   mvh
   Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>