«

»

Aug 05

2016-08-05 Idre forts

Den här dagen blir minnesvärd. Dagen började annars som vanligt,dvs god nattsömn, spridd frukost bland familjerna. Allmän villervalla, obeslutsamhet, ungar fast i mobilerna även om vi vuxna redan bestämt oss. Njupeskärsfallen i Fulufjällets Nationalpark måste vi ju bara se. Sveriges högsta vattenfall i orörd  natur.Otrolig natur. Vi åkte 4 mil utan att möta eller se en bil. Men väl framme var det byst med bilar och husvagnar på parkeringen. Väldigt många holländare. Vi hade fyllda ryggsäckar och spring i barnens ben. Familjen Fridner, familjen Gandeus från Vallentuna, Gilla och jag var de tappra.

DSC_0485 DSC_0487 DSC_0489 DSC_0491 DSC_0494 DSC_0500 DSC_0501 DSC_0502

OK  2 km promenad till fallen. Sen kunde man gå runt fallen på vägen tillbaka. Perfekt tyckte vi. Fallen var en bedårande syn. Vatten som störtade 93 meter ner omgivet av bergssidor bestående av sten ”en masse”. Mycket välordnat med spångar, trappor och rastplatser. Vi såg fallen och vände tillbaka till en mysig grillplats där Mulle själv (idag i Daniels kläder) både högg veden i stickor och tände densamma, medan vi andra imponerade såg på.

DSC_0505 DSC_0507 DSC_0509 DSC_0511

Efter rasten tog vi den alternativa vägen hem, dvs runt fallen c:a 5 km. Det började jobbigt. Rakt upp i trappsteg av sand och trä i 500 m. Skönt tänkte vi när vi började komma upp. Då insåg vi att nu började problemen, speciellt för han (jag) som hade artros och ruptur i menisk och problem med balans och koordination. Den fortsatta leden bestod av stora, knöliga stenar, som var den enda vägen fram. Som tur var fanns i vår vandringsgrupp 1 svärson och 1 bonusson som båda tog sitt ansvar och alltid var beredda med en hjälpande hand. Barnen småsprang som stengetter men emellanåt måste jag vila, för den besvärliga stigen krävde mycken koncentration från undertecknad. Stigen eller hellre den knöliga leden fortsatte i 4 km till, med lite småsten och jord mellan varven.

DSC_0517 DSC_0519DSC_0537

När jag pustade som värst försåg Camilla och Gilla mig med härligt smakande blåbär tagna på småsnår som slingrade sig mellan stenarna och dvärgbjörkarna. Sol, moln och ibland regnskurar var det förhärskande vädret. Temp c:a 15 grader. Skönt att det inte var värre. En jobbig, men samtidigt underbar tur över Fulufjället, avslutades med en stor pizza i Särna. Ett ställe som Magnus och Anna kände till efter resorna till Ramundberget v 7 i flera år. Dom pizzorna smakade suveränt gott. Vi tyckte vi var värda dom. Väl hemma väntade en varm dusch, smärtstillande medicin och rena kläder. Tittande på fantastiska bilder från dagens strapatser, ätande av glass och ingen lust att göra något mer, avslutade vår sista dag tillsammans. Hela familjen 18 pers i 2 ihopbyggda stugor. Underbart. Nu är vi glada att vi bestämde oss för att köpa städningen, så kl 10.00 drar vi åt olika håll.Hallsberg, Vallentuna och Täby.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>