«

»

Jan 08

Trettonhelgen i Lilleby 2015-01-04/08

Så avslutades julfirandet 2014/15 med att vi åkte till Göteborg eller närmare bestämt till Lilleby, där William och Olle bor. Föräldrarna Anna och Magnus bor ju också där, men huvudskälet till resan är William och Olle förstås. Att sen Anna och Magnus är själva förutsättningen för familjebildningen i Lilleby, är ju ett faktum som inte kan förnekas, och har heller aldrig så gjorts. För att inte fördjupa mig i detta resonemang, med risk för att inte hitta ut, kan jag konstatera att det har varit riktigt roligt. Fyra glada, spelsugna, matfriska Fridners mötte oss på söndagsem. när vi anlände. Tidigare på dagen hade Olle lirat MIF-cupen i Mölnlycke. Vunnit samtliga 4 matcher och gjort flera mål, så både han och tränaren (Magnus) var nöjd. William hade valt maten och gav övriga i hushållet sina uppgifter, som dom klarade galant, där William ryckte in vid behov och gav nya order där så behövdes och naturligtvis såg han till att den slutliga piffen på anrättningen blev den rätta. Vad vi fick ? – Oxfilé, hasselbackspotatis, vinsås, harricuverts (?). Hyfsad start på sista julfirandet !

DSC_0058Båda grabbarna är ju födda in i dataåldern och ”paddans” plats i deras tillvaro var självklar. Men dom var inte sena att ställa upp när vi vuxna plockade fram spel av traditionellt slag, ”Settlers of Catan” heter ett nytt brädspel (ja dom kallas så på BR-leksaker) som kan utökas med olika ”episoder”. Vi hade köpt ”Sjöfararna” till William och ett Lego-spel ”Marvel Super Heroes” till Olle, som var ett traditionellt PS3-spel.

DSC_0062Det här spelet ”Settlers of Catan” var inte lätt. Som tur var hade vi Magnus med och han fick tolka reglerna. Dom var inte lätta. Man skulle slå tärningar, köpa vägar, byar och städer, och därigenom samla poäng. William vann förståss. Han förstod snabbt finesserna. Man märker att 10-åringar inte behöver så många förklaringar, innan dom hajar. Konstigt att vi behöver fler förklaringar.

DSC_0067Den årliga MIF-cupen spelades i Mölnlycke. Dessvärre blev det en del manfall bland killarna i de andra P07-lagen så man behövde förstärkning. IK Zenit har ju flera lag och Olle spelade ju sina matcher i söndags, men eftersom han är mycket duktig, frågar dom gärna efter honom och Olle ställde gärna upp. Som ni ser på bilden hemma. Han ser inte direkt ledsen ut.

DSC_0069MIF-cupen inleds med inmarsch och avslutas sen med medaljutdelning och rusning runt hallen tilll musik, ”We are the champions”. Guldmedalj till alla. Ingen utslagning. Alla lag lirar 4 matcher. Härlig inställning hos spelare och publiken bestående av både föräldrar och far- och morföräldrar. Hela eftermiddagen gick åt, men med macka och dricka höll man sig på benen.

DSC_0073DSC_0074 Nu var dom inte lika bra som i söndags, men Olle gjorde ett mål och en sagolik målgivande framspelning i sista matchen så han var ganska nöjd ändå. Två medaljer är ju inte dåligt heller.

DSC_0080DSC_0083

DSC_0085Som jag sa tidigare, så var man inte sena att deltaga i ”våra” spel. ”Rummikubb” heter ett kul spel, som vi först lärde oss av Gillas syster Lena, men som vi köpt och nu tagit med oss. Snart lärde sig William finesserna även i detta spel, men lite jämnare blev det och kul tyckte alla.

Som traditionen bjuder blev det också biobesök. Skola och fritis hade studiedag så vi var kvar i Götet och ”passade” barn. Vi var ju inte direkt nödbedda, så vi bokade in årets ”Sune”-film.

DSC_0087Innan biobesöket var vi på den berömda korvmojen som nu vuxit ut med plats för sittande, hängande gäster inne i värmen. Det var annat förr. Men ”Lasse på Heden” heter den fortfarande och utbudet av korvsorter, hamburgare, köttbullar mm  var enormt. Mätta blev vi och snart hade vi vandrat dom 500 meterna till ”Bergakungen” som det ena biopalatset i Gbg heter. Dom har 2.

DSC_0090Dagens biografer har bekväma stolar och gott om benutrymme. Därvidlag var inte ”Bergakungen” något undantag. Med godispåse, Cola och baconchips gick det ingen nöd på grabbarna. Sune lockade fram många skratt och när vi kom ut hade mörkret börjat lägga sig. I Gbg lyser solen en halvtimme längre än hemma i Täby, men det är härligt att det börjar märkas att dagarna blir längre. Hemma brassade Anna en underbar kycklinggryta och efter ”Mästerkocken” på TV var det sängdags för grabbarna. NU börjar ju allvaret igen. Idag hade vi gemensam frukost i köket och 07:45 körde vi grabbarna nedför backen till skolan, som ligger nära och bra. Väl där blev hej och bamsekram.

Det är alltid lika härligt att träffa dom. Det är verkligen ”våra” grabbar. Synd bara att det är 500 km dit. Man kan inte ”kvista” dit vid behov, som vi ju kan göra här i Täby. Men kramarna och ”smajlen” sitter kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>