«

»

Jul 04

Mumindalen 2014-07-01/03

På den här resan var bara Isabell, Molly, farmor och jag med. Mumindalen i Nådendal/Åbo  var målet, men innan vi kom dit hade det hänt en hel del, så jag börjar från början.

Vi skulle åka från Stockholm först kl 20.00 och vi hade bestämt att hämta Isabell redan vid 17.15 och Molly 17.30. Man skulle checka in 1 timme för avgång, så jag tyckte vi hade gott om tid. Men den här kvällen uppträdde ett gäng äldre män, alla > 70 år, som kallade sig Rolling Stones på Tele 2 Arena, så det var smärre kaos i trafiken. Isabell var ett föredöme av gjorda  förberedelser. Hon var klar 2 timmar före aviserad hämtning, så hon inte skulle missa något och kom strålande rusande mot oss – äntligen skulle vi åka. Men hon glömde trots allt inte att både krama och pussa mamma och pappa, som ju inte var bjudna. Den egna barnstolen plockades också över i min bil, som vi ju bestämt att ta med över till Finland. Nu var det Mollys tur. Även hon var resklar när vi kom och hon hade tydligt deklarerat för mamma och pappa att: – ”ni får inte sölja med !”. Trafiken flöt på riktigt bra in till Norrtull, men där tog det stopp och endast i krypfart (oftast ingen fart alls) tog vi oss genom tunneln och via centralbron ner på Stadsgår’n där Viking Lines  Amorella låg och väntade på oss.

DSC_0002Farmor hade bokat en paketresa med Viking Line och där ingick inte en hytt med sjöutsikt. Det gjorde nu inte så mycket, eftersom vi ju bara skulle sova där. Det var en ordinär familjehytt med 4 nedfällbara sängar. Efter diverse omflyttningar somnade flickorna skavföttes i en säng. Farmor och jag hade innan dess delat säng med varsin tjej innan vi kunde lägga ihop dom två. Sömnen blev väl inte så där värst bra, för farmor och mej alltså, men det gick bra ändå. Resan gick bra och vi anlände till Åbo vid 7-tiden (8 finsk tid). Eftersom ingen av flickorna är jättehungrig på morgonen hade farmor beställt ”Take away-frukost” till oss. Det innebar att man fick fylla en påse med vissa typiska frukostprodukter, vilket vi också gjorde.

Vi hade inte kollat när Muminvärlden (som det egentligen heter) öppnade, så det var ganska öde på parkeringen och anslagstavlan sa att man öppnade kl 10.00 (finsk tid).

DSC_0006DSC_0008Då gjorde vi en liten sightseeingtur runt Nådendal och satte oss sen i en skogsbacke och slafsade i oss innehållet. Jag åtminstone. Bellis och Molly var så där lagom hungriga. Dom ville ju till Mumintrollen -”det var ju dit vi skulle !” Nu är barnen så trygga med oss att dom litar på det mesta (nåja) vi säger och vi lyckades dra ut på frukosten lagom länge så vi inte skulle vara ensamma på parkeringen dit Muminbussen kom.

DSC_0011Vid parkeringen stod också ett minitåg,. som vi åkte med en bit på hemväg från Muminvärlden. Den snälle lokföraren lät dockorna från Sverige provsitta förarhytten. Snart kom bussen och på den var vi inte ensamma och som tur var hade vi vagnen med (en hopfällbar variant som Molly kunde sova i) och efter en kort resa fick vi till fots, c:a 1 km, traska till Muminvärlden, där vi kunde upppsöka en speciell ingång för förköpta biljetter. Efter utförlig och glad information från personalen (tonårstjejer) kunde vi anträda marken i Muminvärlden med andakt. Vad väntade ?. Först mötte oss teaterråttan Emma som huserade på den teater vi snart skulle besöka. Olika försäljningsställen fanns längs vägen men snart tjöt Isabell högt – ”Muminhuset”. Där utanför fick hälsa på och krama Muminpappa innan flickorna försvann in i huset. Mitt uppdrag blev att vakta vagnen och vänta utanför.

 

DSC_0013

DSC_0020DSC_0022Tack vare att jag ”missade” huset fick jag istället uppleva den dagliga morgongymnastiken som alla gör. Flickorna blev länge inne i Muminhuset så de träffade nog alla därinne.

DSC_0025Nu var det teaterdags. På svenska skulle man spela en sängkammarscen med skoj, lurdrejeri och kuddkrig. Helkul.

Åskådarplatserna var långt ifrån fullbelagda. Det var kanske 10%svenskar, mest finnnar och några ryssar totalt på mumiknvärlden. Pjäsen gjordes på svenaska, med textad version på ryska.

 

DSC_0027DSC_0040DSC_0042Efter teatern var det lunchdags, tyckte farmor och jag i alla fall. Vad Molly tyckte syns väl ? Bellis smakade lite på sin pizzaslice,. medan jag klämde en hel + Isabells 3/4-delar. (Soptunnan kallar dom mig ????) Inte hade man väl tid att äta. Det hände ju så mycket hela tiden, och ute bland oss mötte man ibland någon av muminfigurerna. Bellis kramade alla och snackade och hoppade skrattande. Hon njöt verkligen av varje sekund.

DSC_0045DSC_0048Muminvärlden var mycket trevligt anlagd, med gåvänliga gångar av trä genom den härliga gröna skogen och mitt därute satt ”Snusmumriken” utanför sitt tält och läste sagor på svenska. Inget fel på fokuseringen där inte !

DSC_0050På några ställen fanns det viloplatser för besökarna. Här fanns hängmattor, vilkuddar och sagoläsande högtalare att lyssna till när man låg bland kuddarna. På vägen från snusmumriken gick vi även förbi häxan och hennes dotter. Dom lagade bl.a snorsoppa, som inte såg så aptitlig ut.

 

DSC_0061DSC_0063Några som dock var trevliga var dom här 3 flickorna. Döttrar till någon dam i sagan (jag kan inte namnet på alla) och speciellt hon i mitten – Bianca – fångade Bellis intresse. Isabell frågade som vanligt och Bianca svarade snällt och samtalet pågick säkert 15 minuter och Isabell bara skakade på huvudet när vi uppmanade – ”kom nu Isabell”. Sött.

DSC_0068Tillslut kom Isabell och vi traskade vidare i Muminvärlden och se – vem sitter där ? – Jo snusmumriken. Vips var Isabell framme och inledde ett samtal. Hela tiden – hon var verkligen i sitt ”esse”. Kul att se.

DSC_0069Tur att vi hade vagnen med. Ibland blev man ju trött och då kom vagnen väl till pass. Isabell skuttade runt, till synes outtröttlig.

DSC_0071Här spelades upp en teater på finska. Det hindrade inte Bellis entusiasm. Hon skrattade och skrek tsm de finska barnen och hon förstod kroppsspråket helt tydligt. Men snart var teatern slut och ut och minglade bland publiken gick muminfigurerna. Det märktes att dom gillade att agera bland barnen och dom märkte garanterat att det var äkta ömsesidig kärlek.

DSC_0083Vi gick vidare och stannade vid en samling av olika delar av muminvärlden. Här fanns bl.a en stor båt där en rutschkana i ett blått rör ledde ner till en annan lekande muminfigur. Vem gick inte fram och frågade och började leka om inte lilla fröken Gandéus från Vallentuna. Dom bollade, provade att göra figurer med käpp och band, som dom där gymnastik tjejerna gör, innan vi lyckades slita bellis därifrån. – ”Hej då !” ropade Isabell.

DSC_0085Återigen såg vi hur muminfigurerna rörde sig bland publiken. Och där dom fanns, dök också Bellis upp.

DSC_0092Nu hade Molly vaknat igen efter välbehövlig vila, lagom för att ge Sniff en sista kram.

Timmarna började bli många. Hela 5 timmar spenderade vi i Muminvärlden. Men det var värt varenda sekund för aldrig har vi sett sån glädje. Speciellt 5-åringen, Isabell, tog för sig, frågade, höll sig framme och njöt av varje ögonblick. Vi avslutade besöket med att också titta in i shopen. Men inte heller den gjorde sånt där överdrivet kommersiellt intryck. Visst ville man sälja, men man försökte inte pracka på besökarna ”bra att ha som minne”-saker. Farmor hittade slutligen små Muminfigurer som kunde placeras vid det kort som vi kostade på våra älsklingar. Det fanns en muminfigur som dom fick krama och fotas bredvid och sen gjordes ett fint kort som satt i en ram med muminfigurer Det fick dom ta hem till sina familjer. Nu började dagen lida mot sitt slut och vi började återtåget mot bussen. Som tur var kom just då mumintåget vi sett på parkeringen. Med det kunde vi åka till bussshållplatsen och flickorna kramade sina påsar med muminfigurer ömt.

DSC_0095

Från tåget var det inte långt till bilen. Med den tog vi oss tillbaka till Åbo där en natt på hotell Cumulus väntade. Muminäventyret var inte slut med det.

DSC_0103Farmor hade ju köpt muminfigurerna och dom kunde man ju leka med innan vi gick ner och åt. Farmor och jag var ju ganska hungriga och valde ”Laxpasta” och ”Lammytterfilé” medan flickorna fick förse sig vid barnbuffén. Nu var inte hunger den viktigaste känslan utan det var trötthet. Det kände farmor och jag också och vi kröp i säng vid 7-tiden (8 finsk tid). Båten skulle gå tillbaka till Stockholm redan 07:45 (svensk tid) så det var tidig väckning som väntade. Vi somnade ovaggade alla fyra och efter lite snurrande hamnade Isabell och Molly, som de kära kusiner de är, i samma säng.

Solen lyste över ett stilla Åbo och vi letade oss ner till hamnen där ny väntan väntade. Väl ombord fann vi till vår glädje att vi hade en egen hytt att disponera, där vi kunde vila, läsa, sova en stund (den som ville) och bara vara, för resan skulle ta 10 timmar. Nu började min lugna stund. Jag gjorde pliktskyldiga inköp i taxfree-butiken. Öl, whisky och Calvados fanns på önskelistan. Sen väntade boken, vila och viss tristess. Något som mina medresenärer inte upplevde. Det fanns nämligen ett gigantiskt lekutrymme där dom fick sitt lystmäte. Isabell, sin vana trogen, höll sig framme och fick hjälpa lekledarna. Hon sjöng och dansade och simmade med den något stlllsammare Molly i bollhavet. Lunchbuffé serverades och vi var tilldelade ett bord i förväg. Isabell åt med sedvanlig aptit medan Molly var mer svårflirtad, hon var helt slut. Hon petade lite sömnigt i maten men kunde inte hålla ögonen öppna. Vi drog oss tillbaka till hytten och snart sov vi gott alla fyra. Efter någon timme vaknade vi och nu ropade högtalarna ut att dansen för barnen började. Vem var inte längst fram även där om inte kära Isabell (vad månde bliva av denna teaterapa ?) På dansgolvet fanns en finlandssvensk mörkhyad grabb (har farmor berättat) som blev blixtförälskad i Bellis (lätt hänt) och bara ville göra saker med henne. Likt sin pappa svarade hon med finlandssvensk brytning utan att egentligen förstå att det lät otroligt lustigt i farmors öron. Men Bellis kände att det blev lite för mycket och hon ursäktade sig med att hon var där med sin kusin och nu skulle dom leka, så det så. Härligt att se och höra. Dom har verkligen njutit av varandras sällskap.

Nu blev det snart dags att sätta sig i bilen och vänta. Isabell hämtades utav Tommy, som stod med sin bil vid sin arbetsplats. (Ja han är junioren i sällskapet, – född 56, men gift med mormor Siv, numera också pensionär) Isabell och Gustav skulle vara ute på deras landställe ute i Ribacken. Härligt att se att barnen är omgivna av vuxna som bryr sig om. Vi andra åkte vidare till Visinge ute i Täby och där väntade Johan, Gabriella och nyfödda systern på Molly. Alla blev lika glada. Snart satt Molly med lillasyster i knät och bara njöt, precis som farmor och jag efter några dygn med våra kära tjejer i den besöksvärda muminvärlden.

1 kommentar

  1. Lina

    Hej!

    Intressant text om Mumindalen! Jag undrar om det är okej att vi citerar dig på http://hotellfinland.fi/ med några meningar från ditt blogginlägg? Du hittar blogginlägget här: http://hotellfinland.fi/mumindalen-nadendal-ett-maste-pa-ditt-abobesok-med-barn/.

    Tack på förhand!

    Lina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>